SALUD & LIFESTYLE
A l’estiu… drenatges limfàtics
Maria Alegret, Fisioterapeuta Col. 10290
22 March 2016
Quan arriba el bon temps tot el cos tendeix a millorar, ens trobem més actius, no tenim tant dolor, ve més de gust fer exercici… excepte per una cosa: hem de canviar els anells de dit i les sandàlies no ens hi caben..
Fotografía por Jan Moreno via Unsplash
És una realitat que amb la calor hi ha un empitjorament del sistema venós i com a conseqüència una disminució del funcionament del sistema limfàtic, que es tradueix en notar les cames i sobretot els peus i mans més inflamats i adolorits al final del dia.
El sistema limfàtic és un sistema circulatori, paral·lel al venós, que recorre tot el cos i que està compost per:
La limfa: el líquid que transporta glòbuls blancs i que per tant és un líquid defensiu contra possibles infeccions. Aquest líquid el podem veure quan ens fem una rascada molt superficial i en comptes de sortir sang de la pell, surt un líquid transparent, doncs bé, aquest líquid és la limfa i per tant veiem que també està subcutàniament.
Vasos limfàtics: són les carreteres per on passa tota la limfa.
Ganglis limfàtics: són les glàndules que trobem per tot el sistema limfàtic. Hi ha zones del cos on podem identifica’ls ràpidament com per exemple al coll, si tenim angines o mal de queixal, a vegades se’ns inflamen els ganglis més pròxims al dolor.
Doncs quan aquest sistema no funciona bé fa que el líquid que hauria d’anar pels vasos, no té prou força i per tant es queda acumulat entre teixits del nostre cos i produeix la inflamació dels dits dels peus, per exemple.
Factors que poden agreujar el bon funcionament del sistema limfàtic n’hi ha diversos, tals com, la calor com hem dit, el sobrepès, l’embaràs, el sedentarisme, les cirurgies…
Com que no podem evitar que faci calor, la prevenció passa per:
• Una bona alimentació i sobretot molta ingesta de líquids(sempre lliures de sucres)
• Fer exercici moderat i sobretot a l’estiu caminar per l’aigua de mar va molt bé, ja no només pel canvi de temperatura sinó també per les sals que aporta que ajuden a la reabsorció del líquid.
• Portar roba ample, sobretot les dones que porten sostenidors molt estrets que produeixen molt de tall circulatori.
• El drenatge limfàtic. El drenatge limfàtic manual és una tècnica molt estudiada i treballada des de la fisioteràpia, la reflexologia, l’acupuntura… que consisteix a ajudar al sistema a ser més competent en moments de debilitat (durant la calor com hem dit).
És un massatge molt suau i cutàniament per estimular els ganglis i eliminar l’excés de líquid dels teixits. És una gran eina
durant l’embaràs, ja que no té contraindicació (sempre sota prescripció ginecològica) i dóna molt bons resultats.
Artículo publicado en MUM’S | El magazín de maternitat i criança respectuosa | ISSN 2462-3946